Maiju Mallat

Mallatin Ratsutilan vuonna 1978 syntynyt kilparatsastaja Maiju Mallat aloitti oman ratsastusuransa kuusivuotiaana Virroilla Anna-Riitta Rislakki-Ahopellon ohjauksessa yhdessä siskonsa Katin kanssa. Hänenkin ratsastusuransa jatkui Järvenpään Ratsastuskoulussa, kunnes vuonna 1985 hankittiin oma Mandang risteytysponi Tuusulassa Katille ja Maijulle. Ihan oman ponin Maiju sai vuonna 1986 perheen muuttaessa Multialle. Kyseessä oli Rosalina niminen Shetlannin-poni. Mallateilla Rolle oli aina siihen asti kunnes laukkasi vihreämmille laitumille toukokuussa 2000. Myös Maiju aloitti kilpauransa Maukalla. Uuden oman kilpaponin hän sai perheen muuttaessa Virroille 1990. Vuonna 1991 Maijulle hankittiin jälleen uusi, isompi kilpaponi Apache II, jonka kanssa hän kilpaili menestyksekkäästi poni-iän loppuun. Maijun ja Aapin saavutuksiin kuuluu: 2 kentäratsastuksen SM-kultaa ja hopea, henkilökohtainen PM kulta, 2 kertaa joukkuekulta ja kerran joukkuehopea ja -pronssi. Lisäksi heillä on kouluratsastuksen SM kisoista hopea- ja pronssimitali. Maiju osallistui myös Aapin kanssa kolme kertaa ponien kenttä Euroopan-mestaruuskilpailuihin. Aapi laukkasi vihreimmille laitumille joulukuussa 2004 toimittuaan monien opetusmestarina ja kilpakumppanina.

Joulukuussa 1994 Maiju lähti puoleksi vuodeksi Saksaan Kaarina ja Jörgen Böckmanin luokse. Pestin aikana hän sai korvaamatonta valmennusapua ensimmäisen hevosensa Baikitin kanssa sekä pääsi ratsastamaan erittäin hyviä hevosia ja kehittämään omaa ratsastustaitoaan. Kotiuduttuaan Saksasta Maiju voitti junioreiden suomenmestaruuden esteratsastuksessa ja lunasti itselleen paikan Helsinki International Horse Show’hun junioreiden luokkaan hyppäämään. Hän myös ratsasti pronssia junioreiden kenttä SM kisoissa. Vuonna –99 Maiju ja Baikit voittivat nuorten kenttä SM luokan, mutta eivät kultamitalia, sillä ratsukolla ei ollut riittävää näyttöä SM kilpailuihin, mutta luokkaan kylläkin. SH tamma Pynykkä sai Suomen Ratsut Ry:n parhaan tamman palkinnon oltuaan Maijun ratsastamana parhaiten menestynyt suomenhevostamma. Maiju taas oli valiomerkkipisteiden paras nuori kenttäratsastaja. Maiju on kilpaillut monipuolisesti niin esteitä kenttää kuin kouluakin. Hänellä onkin lukuisia sijoituksia ja voittoja kansallisista este-, koulu- ja kenttäluokista. Vuonna 2002 hän on saavuttanut mm. menestystä Esteratsastuksessa 5-vuotiaiden luokissa Caravellella ja Mallatin Ratsutilan omalla kasvattilla Caramellilla (i.Rant e.Candy). Maiju ja Caramell voittivat 5-v. Racing Trophy sarjan estefinaalin!! Lisäksi aluemestaruuskilpailuista tuli Geishan kanssa taitoestehopeaa ja Ponuveikolla suomenhevosten koulupronssi.

Kauden 2003 saavutuksiin kuuluu Suomenhevosten kenttämestaruus kulta ja estemestaruus kisojen 4. sija Ponuveikolla. Lisäksi hän ratsasti Caramellillä Tampereen Ratsastusseuran joukkueessa joukkue-este SM-pronssia ja sai Celtas Quemadalla aluemesteruus kenttä kultaa. Ponuveikon kanssa hänellä lisäksi vielä Hämeen aluemestaruus koulu kulta ja este hopea suomenhevosissa. 2004 Maiju ratsasti sh estemestaruus pronssia Ponuveikolla ja oli koulumestaruuksissa upeasti 5. TRS:n joukkueessa tuli joukkue este SM hopeaa Caramellillä ja joukkue kenttä SM kultaa Caravellillä. Lisäksi hänellä on lukuisia voittoja ja sijoituksia kansallisista 120cm ja 130cm luokissa ja kansallisissa sh luokissa. Sittemmin Maiju on erikoistunut myös kantakirjauksessa hevosten esittämiseen ja ratsastamiseen eikä yksikään kantakirjattava ole jäänyt ilman palkintoa.

2005 Maiju voitti lainaratsulla Willin Oskari suomenhevosten kenttämestaruuskultaa ja valtava lauma nuoria hevosia teki hyviä suorituksia. 2006 tuli estehopeaa niin ikään lainaratsulla Osaran Opetus.

Tammikuussa 2007 tehtiin tilallamme sukupolvenvaihdos. Seposta tuli eläkeläinen ja tilan omistus ja siirtyy Katille ja Maijulle, sekä 10%:n osuus jäi Liisalle. Maiju kilpaili jälleen erittäin ahkerasti ja voitti mm. Ponuveikolla sh-estemestaruuden ja Nauriskydön Zilillä sh-kenttämestaruuden, sai sh-koulumestaruuspronssia Pilven Velholla sekä voitti Kennzo de Contella 5-vuotiaiden Racing-sarjan. Kauden aikana Maiju starttasi 251 kertaa joista voitti 38 kertaa ja sai muita palkintosijoja 78 kertaa.

Vuodenvaihteessa 2007-08 Maiju vietti kolme kuukautta Hollannin Guttecovenissa Noora ja Mikko Forsténin luona valmentautumassa. Reissu oli erittäin antoisa, ja niinpä kaudesta -08 tuli Maijun tähänastisen kilpailu-uran menestynein. Hän voitti Ponuveikolla toisen perättäisen sh-estemestaruuden, Kennzolla Breeder’s Pricen sekä 6-vuotiaiden Racing-sarjan. Caravelle sijoittui viidenneksi GP-sarjassa, ja Kennzo sekä Maijun kilpailuttama MB´s Ragna valittiin HIHS:ssä nuorten hevosten arvosteluissa parhaaksi 5- ja 6-vuotiaiksi hevosiksi. Vuoden lopussa Maiju löytyi ranking-listalta sijalta 8!

Marraskuussa 2008 Maiju muutti Hollannin Guttecoveniin Maastrichtin lähelle. Hän ratsuttaa ja kilpailuttaa Stall Forsten – Pentin hevosia.

Maiju teki kauden aikana huikean harppauksen kansainväliselle uralle ratsastaen Suomen maajoukkueessa Nations Cupin osakilpailut Lummenissa, Kööpenhaminassa, Drammenissa, Bratislavassa ja Barcelonan finaalissa johon Suomi pääsi ensimmäistä kertaa ja sijoittui neljänneksi.

Kansainvälisen ratsastajainliiton FEI:n järjestämä Nations Cup on kansainvälinen kilpailusarja jossa maiden joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan isoilla esteillä (150cm). Sarja päättyy syksyisin Barcelonan finaaliin johon pääsee mukaan kuusi parasta joukkuetta Euroopasta sekä muutamia muiden liigojen parhaita joukkueita. Finaalin kaksi parasta nousee kymmenen parhaan maan super- eli mestaruusliigaan.

Suomen Ratsastajainliiton tavoitteena oli saada joukkue mukaan Barcelonan finaaliin vuonna 2010. Vuoden alussa maajoukkueen valmentamisen aloittanut ruotsalainen Lars Parmler oli tyytyväisen yllättynyt saatuaan joukkueen finaaliin jo kaudella-09.

Mikon loukattua kätensä Maiju pääsi kilpailemaan hänen paikallaan kansainvälistä Global Champions touria Casandra-tammalla. Ratsukko osallistui tourille Monacossa, Cannesissa ja Estorilissa. Kilpailut hypätään 150cm ja 160cm tasolla. Monacossa Maiju teki hattutempun ja ratsasti viidenneksi viiden tähden gp luokassa.

Maiju kilpaili Noora Forstenin ja hänen vanhempiensa omistamilla hevosilla kansainvälisiä luokkia ja on erittäin kiitollinen että on saanut tällaiset harjoittelumahdollisuudet ja useita hevosia käyttöönsä. ”Ilman heitä en olisi ikinä päässyt lähellekään tällaisiä kilpailuja”, hän sanoo. Vuoden 2009 Suomen esteranking-listalta Maiju löytyy upeasti sijalta 6. ja FEI kansainväliseltä listalta sijalta 392 kun listalla on 1916 ratsastajaa.

Toukokuussa 2010 Maiju Muutti Sveitsin Seoniin Zurichin ja Baselin puoleen väliin olympiaratsastaja Max Haurin tallin ratsuttajaksi. Siellä hän kilpailuttaa Sveitsin kansallisissa kilpailuissa tallin myytäviä, pääosin 6-vuotiaita hevosia. Kolmen kuukauden aikana sijoituksia on jo kertynyt kolmisenkymmentä 125cm ja 135 cm tasolla. Tavoitteena olisi päästä jälleen kaudella 2011 kansainvälisiin kilpailuihin edustamaan Suomea.