Kati Mallat

Mallatin Ratsutilan vuonna 1974 syntynyt ratsastuksenopettaja Kati Mallat aloitti oman ratsastusuransa kymmenenvuotiaana Virroilla Anna-Riitta Rislakki-Ahopellon ohjauksessa. Ratsastus jatkui Järvenpään Ratsastuskoulussa ja vuonna 1985 hankittiin oma Mandang risteytysponi Tuusulassa Katille ja Maijulle. Maiju sai oman Rosalina Shetlannin-ponin vuonna 1986 perheen muuttaessa Multialle. Vuonna 1990 perhe muutti Virroille.

Maukan kanssa Kati aloitti menestyksekkäästi kilpailu-uransa. Jo vuonna 1985 hän oli mukana Järvenpäässä alue-estekisoissa. Kyseessä oli 100 cm:n luokka jonka ratsukko selvitti yhdellä uusinnassa tulleella kiellolla.

Katilla on lukuisia Keski-Suomen aluemitaleja Maukan kanssa este-, koulu- ja maastoesteratsastuksesta. Suomenhevosten Hämeen alue-estemestaruus hänellä on Lillin kanssa. Candy hevosensa kanssa Kati voitti junnujen kenttä SM:n kultaa vuonna 1992 ja oli mukana kenttä PM kilpailuissa. Lisäksi häneltä löytyy useita kansallisia kenttäratsastus sijoituksia ja voittoja monen eri hevosen kanssa.

Ratsastuksen ohjaajaksi hän valmistui vuonna 1994. Samana vuonna Mallatin Ratsutila sai myös Suomen Ratsastajainliiton hyväksynnän. Ratsastustunteja Kati tosin alkoi pitää jo välivuotta viettäessään peruskoulun jälkeen. Siitä tilan tuntitoiminta Virroilla lähti kasvamaan ja Mallattien ratsastuskoulu syntyi vähitellen.

Vuonna 1996 Kati opiskeli ratsastuksenopettajaksi Ypäjällä ja työskenteli opettajana Ruoveden Ratsutallilla. Mallatin Ratsutila oli samaan aikaan vuoden vuokralla Rahikkalan Katilla. Syksyllä 1997 ratsastustoiminta siirtyi jälleen Mallatin perheelle.

Oma kilpaileminen on pikkuhiljaa jäänyt seuratasolle mutta kilpailuja on tullut kierrettyä aktiivisesti Maijun hevosen hoitajana ja viime vuosina ”poniäitinä” Jennin aloitettua kilpailemisen.

Kati on työskennellyt Mallatin Ratsutilan pääopena syksyyn 2008 asti jolloin arkisin tunteja alkoi pitää Jutta Neste. Kati aloitti valjassepän opinnot Ypäjän hevosopistolla ja valmistui toukokuussa 2009. Nahkatyöt ovatkin erittäin mielenkiintoisia, haastavia ja mukavia. Ajan sallimissa puitteissa Kati korjaa ja valmistaa kaikenlaisia nahkavarusteita ja korjaa mm. loimia.

Varsinaisen ratsastuskoulutoiminnan lakattua elokuussa 2010 Kati pitää tunteja ja valmennuksia Mallatin Ratsutilalla oman hevosen omistaville sekä kiertää valmentamassa ympäristökunnissa.

Opettajana Kati pyrkii siihen, että ratsastajilla olisi omaa hevosten käsittelykykyä ja taitoa ratkaista ongelmia myös itse. Kaikella minkä tekee hevosen kanssa pitää olla selkeä tarkoitus. Mikään ei ole väärin, niin kauan, kun pystyy perustelemaan miksi niin tekee. Katin tunnit ovatkin monipuolisesti suunniteltua, haasteellisia ja kaikilla tehtävillä ja harjoituksilla on selkeät tavoitteet.