1980-luku

Vuonna 1983 Mallatin perhe vietti sapattivuotta Virtain Hauhuulla. Tällöin Liisa päätti viedä tyttärensä 10-vuotiaan Katin ja 6-vuotiaan Maijun, kokeilemaan ratsastusta. Tytöt innostuivat ratsastuksesta. Niimpä reilun vuoden kuluttua hankittiin oma poni Mandang. Maukka oli kiukkuinen ja reipas esteponi, joka opetti heti aluksi hevosenkäsittelyn perusasian: hevonen on elävä, ajatteleva olento, ei hallittava pehmolelu.

Yhdestä ponista tuli tietysti sisarusten kesken riitaa, joten perheen muuttaessa vuotta myöhemmin Multialle hankittiin Maijulle oma shetlanninponi Rosalina. Rolle opetti Maijun pysymään hevosen kuin hevosen selässä sekä pikkuveli Anttia ratsastamaan, joka kuitenkin innostui enemmän kalastuksesta, metsästyksestä ja jääkiekosta. Maijun siirtyessä isompiin poneihin, Rolle opetti myös monille virtolaisratsastajille ratsastuksen saloja. Vaikean kaviokuumeen seurauksena 26-vuotias Rolle laukkasi vihreimmille laitumille toukokuussa 2000.

Maukan kanssa kierrettiin kilpailuja ja valmennuksia menestyksekkäästi. Saavutuksena oli aluemestaruusmitaleja koulu-, este- ja kenttäratsastuksesta sekä kolme kertaa finaalipaikka valtakunnallisessa Villivarsacup-kilpailussa. Ensin Katin, ja myöhemmin Maijun siirtyessä ratsastamaan muita hevosia ja poneja, Maukalla kilpailivat vielä menestyksekkäästi Mallatin Ratsutilan oppilaat. Elina Aittolahti ja Taru Peuranen ylsivät Maukalla myös Villivarsacup-kilpailun finaaliin asti. Maukka herra laukkasi vihreimmille niityille 6.10-04 30v. ikäisenä. Se sai arvoisensa hautapaikan ja hautakiven Pihlajajärven tilan mailta.

Vuonna 1989 Mallatin perhe alkoi etsiä maatilaa, jossa voisi panostaa hevosiin enemmän. Viiden vuoden työrupeama matkailuyrityksen parissa haluttiin vaihtaa maanviljelyyn ja hevosiin. Virroilta löytyikin otollinen paikka, joka ostettiin muutamien mutkien kautta 2.1.1990.